Ir al contenido principal

ELS 14 PRECEPTES DE THICH NHAT HANH

Thich Nhat Hanh és un monjo budista vietnamita activista per la pau. És un mestre espiritual que ha promogut el budisme zen a occident i és considerat la segona autoritat del budisme després del Dalai Lama. És autor de diferents obres que giren entorn a la transformació espiritual, la sanació, l'acceptació i alliberament de les pors, entre altres.



Els seus princips són:

"1. No siguis idòlatra ni et lliguis a cap doctrina, teoria o ideologia, ni a les budistes. Tots els sistemes de pensament són guies, no són la veritat absoluta.

2. No creguis que el coneixement que tens ara és absolut ni immutable. Evita ser de mentalitat tancada i lligar-te als punts de vista presents. Aprèn i practica la desafecció dels teus punts de vista per estar obert a rebre els punts de vista dels altres. Prepara't per aprendre a través de tot, a observar en tu mateix i en el món en tot moment.

3. No forcis als altres, ni tan sols als nens, per cap mitjà en absolut, a adoptar els teus punts de vista, ja sigui per autoritat, amenaça, diners, propaganda o fins i tot educació. No obstant, a través del diàleg compassiu, ajuda als altres a renunciar al fanatisme i a obrir la ment.

4. No evitis el contacte ni tanquis els ulls al patiment. No perdis la consciència de l'existència del patiment de la vida i del món. Troba maneres d'estar amb aquells qui pateixen per tots els mitjans. Incloent el contacte personal i les visites, imatges i sons. A través d'aquests mitjans desperta en tu mateix i en els altres la realitat del patiment al món.

5. No acumulis riqueses mentre milions estan morts de fam. No prenguis com a objectiu de la teva vida la fama, el profit, la riquesa o el plaer sensual. Viu simplement i comparteix el temps, l'energia i els recursos materials amb els que tinguin necessitat. 

6. No mantinguis ira o odi. Tan bon punt com apareguin la ira o l'odi practia la meditació sobre la compassió per comprendre profundament a les persones que han causat ira o odi. Aprèn a veure als altres sers amb els ulls de la compassió.

7. No et perdis en la dispersió ni en l'ambient que t'envolta. Aprèn a practicar la respiració per recuperar la compostura del cos i de la ment, per practicar l'atenció i per desenvolupar la concentració i la comprensió.

8. No pronunciïs paraules que puguin crear discòrdia i causar ruptura a la comunitat. Fes tots els esforços per reconciliar i resoldre tots els conflictes, encara que siguin petits. 

9. No diguis coses falses per interès personal o per impressionar als altres. No pronunciïs paraules que causin desviació o odi. No difonguis notíces que no saps que són certes. No critiquis ni condemnis coses de les quals no estàs segur. Parla sempre veritable i constructivament. Tingues el valor de parlar sobre situacions d'injustícia, fins i tot quan fer-ho pugui amenaçar la teva pròpia seguretat.

10. No utilitzis a la comunitat budista per guany o profit personal, no transformis la teva comunitat en un partit polític. Una comunitat religiosa ha de prendre una actitud clara contra l'opressió i la injustícia, i ha d'esforçar-se per canviar la situació sense enganxar-se a conflictes partidàris.

11. No visquis amb una vocació que sigui perjudicial pels humans i per la naturalesa. No inverteixis en companyies que priven als altres la seva oportunitat de viure. Escull una vocació que t'ajudi a realitzar el teu ideal de compassió.

12. No matis, no permetis que altres matin. Troba tots els mitjans possibles per protegir la vida i prevenir la guerra.

13. No posseeixis res que hauria de pertànyer als altres. Respecta la propietat dels altres però evita que els altres s'enriqueixin amb el patiment humà o amb el patiment d'altres éssers.

14. No maltractis el teu cos. Aprèn a tractar-lo amb respecte. No vegis el teu cos simplement com un instrument. Preserva les energies vitals (sexual, respiració, esperit) per la realització del camí. L'expressió sexual no hauria d'ocórrer sense amor i compromís. En les relacions sexuals, sigues conscient del patiment futur que pugui causar-se. Per preservar la felicitat dels altres, respecta els drets i compromisos dels altres. Sigues plenament conscient de la responsabilitat de portar noves vides al món. Medita sobre el món al qual estàs portant noves vides. 

No creguis que jo sento que seguexio tots i cada un d'aquests preceptes perfectament. Sé que fallo de moltes maneres. Cap de nosaltres els  pot complir tots plenament. No osbtant, he de treballar cap a aquesta meta. Aquesta és la meva meta. Cap paraula pot reemplaçar a la pràctica només la pràctica pot fer a les paraules."

Thich Nhat Hanh



Comentarios

DESTACATS

LA INTERPRETACIÓ DELS SOMNIS

La interpretació de somnis és i ha estat des de fa molts anys objecte d'interès per a molts. Ja l'any 1900 Sigmund Freud va escriure el llibre sobre somnis més venut de tot el món titulat La Interpretació dels Somnis. Aquesta obra va obrir camí a un llarg estudi sobre els somnis que continua avui en dia. Entre els estudiosos cal destacar la figura de Carl Gustav Jung que va desenvolupar la teoria de l'inconscient col·lectiu o Kleitman, que va identificar la fase REM.  Tot i que hi ha divergència d'opinions sobre el per què dels somnis i la necessitat d'interpretar-los, el que no podem obviar és que tots els éssers vius de sang calenta, quan dormim, somiem. Dormim com a necessitat vital ja que és la forma que té el nostre cos de recuperar-se de tot l'esforç realitzat durant el dia. Però quan dormim, no només regenerem l'organisme sinó que també ens regenerem a nivell energètic, regenerant l'ànima i l'intel·lecte. Algunes teories afirmen que aques

LA PEDRA LLUNA

La pedra lluna és un mineral molt utilitzat en joieria per la seva bellesa però també és un mineral utilitzat molt sovint en cristaloteràpia per la seva gran efectivitat terapèutica. La cristaloteràpia o gemoteràpia és un mètode de sanació natural que utilitza pedres precioses, semiprecioses i cristalls en la seva forma natural amb la finalitat de reestablir l'equilibri energètic del pacient. Ja que cada mineral té un camp energètic, també té la capacitat de fer contacte amb qualsevol forma de vida. És per això, que influeix en l'aspecte mental, físic, emocional i espiritual de la persona que rep el tractament.  La pedra lluna és un mineral que m'atrau especialment per la seva capacitat d'equilibrar les emocions. És una pedra que està connectada directament a la lluna i també amb la nostra intuïció. Ajuda a alliberar-nos dels nostres propis fantasmes i ajuda a calmar reaccions desmesurades davant de certes situacions. La seva vinculació amb la lluna ens recorda

ELS PÈNDOLS

Els pèndols són utilitzats com a eina per endevinar o trobar respostes a preguntes específiques des de l'antic Egipte, on ja s'utilitzaven les branques de certs arbres per trobar aigua i altres objectes. Aprendre a endevinar amb el pèndol és relativament fàcil i tothom en pot adquirir un per al seu ús personal. No obstant, l'ús del pèndol no es redueix a endevinar o respondre ja que alguns mestres i professionals del Reiki també l'utilitzen com a eina per detectar bloquejos físics o emocionals.  Però, si vols aprendre a utilitzar un pèndol per a obtenir respostes, què has de fer? En primer lloc, fer-te amb el teu pèndol. El pots comprar directament a una botiga o bé el pots fabricar tu. No té cap importància el material del qual està fet, el que és molt important és que el pèndol t'agradi i l'hagis escollit tu, en cas d'haver-lo comprat. Hi ha qui diu que els pèndols que estan fets de mineral tenen altres qualitats. No està comprovat, la verit