Cada vegada hi ha més gent que considera la meditació una eina important en el seu dia a dia. Però, exactament, què vol dir meditar?
La paraula meditació ve del llatí i, originàriament, feia referència a un tipus d'exercici intel·lectual. Actualment, però, entenem la meditació com una disciplina que intenta anar més enllà del pensament condicionat per tal d'arribar a un estat profund de consciència. El desenvolupament d'una concentració interna estable és la finalitat de la meditació. Es tracta, doncs, d'ensinistrar la ment per tal que ens sigui més senzill alliberar-la de les mil distraccions en que es veu immersa a causa del ritme de vida que portem. Amb aquest exercici continuat, podrem centrar la nostra ment, amb plena consciència i de manera lúcida i clara en el punt que nosaltres vulguem. De fet, certes religions, asseguren que l'estat natural de la ment és un estat tranquil i de plena consciència, però nosaltres mateixos permetem que s'enfosqueixi amb diverses preocupacions. En aquest sentit, meditar significa eliminar la boira de la ment i recobrar el nostre estat natural, elevant la nostra energia. D'aquesta manera, cada vegada ens serà més fàcil eliminar els sentiments de ràbia o angoixa i deixarem d'enfadar-nos i preocupar-nos tant per les coses.
PER QUÈ MEDITAR?
Com és sabut, meditar té efectes beneficiosos a nivell físic, emocional i espiritual.
Estudis científics han demostrat que algunes tècniques de meditació poden ajudar a millorar la concentració, la memòria i a millorar el sistema immunitari i la salut en general.
Psicològicament, proporciona seguretat en un mateix, confiança, força mental i més claredat a l'hora de prendre decisions.
A nivell emocional, ajuda a minvar les emocions negatives com l'angoixa, les pors, les fòbies o les inseguretats.
A nivell espiritual, la meditació ens permet entrar en una altra realitat paral·lela, descobrint la realitat de l'ésser, que és il·limitat i infint, despertant i recordant mútliples capacitat i potencialitats. Ens permet connectar amb el nostre Jo superior i respondre preguntes existencials com quin és el sentit de la meva vida, què he vingut a fer, qui sóc jo.
Quan meditem, entrem en un profund procés de relaxació, la nostra ment se silencia, desconnectant de les preocupacions, sentint-nos haromoniosos amb nosaltres mateixos.
QUI POT MEDITAR?
Tots disposem de la capacitat de meditar. Segons els budistes disposem de tres savieses: la saviesa d'escoltar o aprendre, la saviesa d'analitzar o reflexionar i la saviesa de meditar. Per tant, tots nosaltres podem arribar a aquest estat de benestar i pau interior.
Tot i això, el tipus de meditació que pugui realitzar cadascú serà diferent. Meditar, com deia, significa alliberar-se de pensaments. Les persones que estiguin entrenades podran meditar en la postura ideal durant el temps que ells creguin convenient. Aquells que siguin principiants, podran començar meditant un minut en la postura ideal o bé podran començar per intentar focalitzar la ment en un sol punt quan estiguin realitzant una activitat. Hi ha persones que mediten anant a córrer o fent esport en general, n'hi ha que mediten rentant els plats o anant a passejar els gos. Tot és vàlid. La qüestió fonamental és focalitzar la ment únicament en una situació, en un lloc, en un objecte, en una persona o en el que estiguem fent, però únicament en això, en res més. Si ens ve un altre pensament, el deixem marxar tal com ha vingut, no ens hi aferrem perquè sinó estarem permetent que la ment es despisti amb allò que no ens interessa.
COM I QUAN MEDITAR?
Aquest estat de benestar i pau interior s'aconsegueix a través de respiracions profundes, conscients i rítmiques. La ment es posa en blanc, es relaxa i s'allibera de tensions. D'aquesta manera aconseguim deixar de banda pensaments i sentiments negatius i la ment passa a estar més receptiva. Això genera un estat de benestar i de pau interior. No obstant, això no s'aconsegueix el primer dia ja que, com he dit, requereix un entrenament.
Els millors moments del dia per meditar són al matí, quan surt el sol i al vespre, quan es pon.
Passos a seguir:
1.- Busca el temps ideal per fer-ho. Que sigui millor al matí i al vespre no vol dir que ho hagis de fer dos cops al dia, pots fer-ho o bé al matí o bé a la nit. Comença meditant un minut o dos i intenta anar augmentant el temps.
2.- Busca un lloc tranquil i relaxat on tinguis les mínimes distraccions possibles. Si vols, pots posar música suau i relaxant i també un encens per ambientar l'habitació o la sala on meditis.
3.- Si és possible, seu al terra amb un coixí. És molt important que estiguis còmode i que tinguis l'esquena recta. Inclina lleugerament la barbeta cap a baix, de manera que les cervicals no facin cap esforç. Imagina que tens un cable que surt de la teva corona i t'estira cap a l'univers. Si no poguessis estar assegut/da al terra, també pots meditar estirat/da o bé assegut/da en una cadira. En cas d'utilitzar la cadira, separa lleugerament les cames.
4.- Relaxa els braços i les cames. Recolza els teus braços a les teves cames, posant les mans als genolls amb els palmells cap amunt o en mudra de l'harmonia. El que és realment important és que estiguis còmode.
5.- Relaxa tot el cos. Fes un recorregut pel cos per veure si hi ha algun múscul que no estigui còmode o que estigui excessivament tens i intenta relaxar-lo. Centra't especialment en els músculs de la cara, mandíbula i cervicals.
6.- Concentra la teva atenció al ritme de la teva respiració. Intenta començar realitzant respiracions profundes, centra't en com entra i surt l'aire, imaginant que inhales llum i exhales les preocupacions que has anat acumulant fins al moment. Segueix respirant tranquil·lament.
7.- Si vols, pots recitar un mantra. Pots començar per "OM". Recita'l a un ritme constant i centra't en com ressona la teva caixa toràcica. Si et va millor i no vols recitar un mantra, pots visualitzar un lloc que sigui relaxant per a tu i imaginar que estàs meditant allà, deixar portar la teva imaginació fins que et sentis tranquil i relaxat.
8.- Calla la ment. Aquest és el punt més complicat. Un cop hagis arribat al punt anterior i hagis aconseguit calmar la ment, veuràs que a vegades et venen pensaments. Deixa'ls marxar, no els agafis, deixa que passin i procura que la ment segueixi en silenci.
9.- Pots repetir aquests passos cada dia per exercitar la teva ment, augmentant, si vols, el temps de meditació.
Us deixo una meditació guiada, de 10 minuts, que he trobat força interessant:
Comentarios
Publicar un comentario