Segons la gran enciclopèdia catalana, autoestima: capacitat humana d'autovaloració, essencial per a la supervivència psicològica
L'autoestima ha de ser considerada com una capacitat que cal anar desenvolupant i treballant en totes les edats. Les persones que mostren una baixa autoestima tendeixen a menysprear-se, a veure als altres com a éssers superiors, a no establir relacions basades en l'assertivitat i per tant, concedeixen més importància i valor als altres. Sovint s'enfronten a les situacions de la vida quotidiana amb pors o dubtes, autolimitant-se i això provoca que s'equivoquin més fàcilment. En realitat, s'equivoquen més fàcilment perquè no són capaços de detectar, reconèixer i acceptar els seus punts forts. Això fa que entrin en un cercle viciós on el pensament més habitual és "no serveixo", "no ho sé fer", "no em surt res bé". És probable que, a més, com a conseqüència d'aquesta baixa autoestima es sentin culpables i frustrats per no realitzar allò que volen amb èxit o perquè creuen que són inferiors a la resta. Una baixa autoestima provoca, també, que la opinió dels altres sigui més important que la pròpia. Per tant, una autoestima deficient és indesitjable i pot comportar conseqüències negatives en tots els àmbits de la nostra vida.
Però cal tenir present que una autoestima massa elevada tampoc és saludable ja que ens podem trobar davant de persones egòlatres, narcicistes, amb abús de poder o fins i tot violentes.
Quines són les causes d'una baixa autoestima? Són moltes i variades i, evidentment, no són les mateixes per a cada persona. Però si que cal destacar que l'autoestima es va forjant des de la infantesa ja que a partir dels 4 anys es desenvolupa la pròpia identitat i a partir dels 7-8 anys es comencen a tenir conflictes interns ja que els nens es comencen a adonar que, a vegades, hi ha diferències entre allò que s'ha de fer i el que es voldria fer. En general, una de les causes principals de la baixa autoestima és la diferència que hi ha entre el que una persona accepta que és i el que aquesta persona considera que hauria de ser segons els seus pares i la societat (jo vs jo ideal). La societat ens mostra un perfil de persona ideal molt concret al que cal assemblar-se per tal de ser acceptat dins d'un grup, ens ensenyen com vestir-nos, com comportar-nos, com actuar en diferents situacions, quan mostrar els teus sentiments i quan no, etc. Tot això per ser considerats "normals". Tot i no ser-ne conscients, moltes d'aquestes creences o memòries imposades les portem gravades inconscientment des de fa molt de temps. Si no som a prop d'aquest ideal de persona, no ens sentim mereixedors de moltes coses. El fet d'autojutjar-nos constantment per tot allò que fem o deixem de fer provoca sentiments de frustració i de culpabilitat que generen pors, dubtes i en definitiva, bloquejos emocionals que ens impedeixen tirar endavant com ens agradaria.
Quina relació té el Reiki amb l'autoestima sana? Com ja he explicat en altres entrades, el Reiki reestableix l'equilibri energètic del cos desbloquejant-nos físicament i emocionalment. Això significa que contribueix a que poc a poc, anem entenent d'on ve la por que tenim o la frustració o bé ens ajuda a saber per què ens sentim culpables, què és el que tant ens preocupa i per què. D'aquesta manera, ens anem coneixent més a nosaltres mateixos, anem acceptant poc a poc el que realment som, és a dir acceptem la nostra essència i no allò que els altres desitgen que siguem i, en conseqüència, augmentem la nostra autoestima. Possibilita, que poc a poc, anem canviant pensaments negatius per pensaments positius.
Tot i que el Reiki contribueix a millorar la nostra autoestima i també la manera com ens relacionem amb els altres, és evident que el resultat no és immediat i que requereix d'un procés personal.
Què podem fer per millorar l'autoestima? Segons Louis L. Hay - escriptora, oradora i fundadora del moviment d'autoajuda- :
1. Acceptar-nos tal i com som ara.
2. Tenir paciència amb els nostres canvis, els nostres processos, els nostres daltabaixos.
3. Mirar els errors del passat amorosament i corregir-los.
4.Arriscar-nos sense importar-nos el resultat.
5. Estar disposats a aprendre dels errors i estimar-nos tot i cometre'n.
6. Pemetre'ns ser perfectament imperfectes.
7. Estimar la nostra divinitat i la nostra humanitat.
8. Acceptar la nostra Ombra (els sentiments negatius: ràbia, tristesa, venjança, ira, pessimisme).
9. Acceptar que tenim el Poder de transformar les nostres vides i actuar.
10. Aprendre a creure i confiar en la nostra capacitat de crear la vida que desitgem.
11. Tenir un temps per estar sols amb nosaltres mateixos i escoltar-nos.
12. Respectar-nos i aprendre a demanar allò que desitgem i necessitem.
13. Marcar límits sans.
14. Ser sincers amb nosaltres mateixos.
15. Dir NO quan volem dir NO.
Comentarios
Publicar un comentario